Warszawski Lukier
Lukier króluje na Instagramie nie tylko za sprawą pięknych zdjęć, ale także za sprawą niedorzecznie wielkich, słodkich i napakowanych składnikami szejków, które smakują oraz prezentują się fenomenalnie.
Warszawski lukier mieliśmy okazję odwiedzić z kamerą i spróbować tworzonych przez nich deserów. Lord Snickers, szejk z popcornem, pączkiem, precelkami, mnóstwem karmelu oraz bitej śmietany smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. A to jak wygląda możecie ocenić na zdjęciu poniżej.
MOMU
Konto za 0 zł jednak nie darmowe? UOKiK prześwietlił praktyki banków
Restauracja z placu teatralnego specjalizuje się w jednej technice kulinarnej. Jej sekretem jest specjalny piec, który tworzy nie tylko ogień ale także sporą dawkę owędzającego potrawy dymu. Lokal słynie z pieczonych mięs, ale w ten sam sposób traktuje też warzywa, czy inne dodatki. Zadymiane są tu także drinki. Na zdjęciu penicylina, drink na bazie whisky z charakterystyczną dymną nutą.
Banjaluka
Na szkolnej płonie jagnięcina. Obsługa podlewa obficie mięso i podpala na oczach gości. Widok imponujący, a towarzyszący mu aromat palonego rozmarynu jeszcze ciekawszy. Jeśli kiedyś natrafiliście na płonące zdjęcia, które można podobnie opisać, to być może właśnie jest to Banjaluka.
Senses
Jedna z dwóch "gwiazdkowych" restauracji w stolicy oferuje nie tyle posiłek, co kulinarne przeżycie, podczas którego serwuje zestaw różnorodnych dań będących wariacjami na temat znanych nam smaków. Ta jest w przypadku mizerii, niewielkiej kulki ze zdjęcia, która eksploduje feerią aromatów po rozgryzieniu. Rzecz jasna, za kolację w tym miejscu przyjdzie nam nie mało zapłacić, a rezerwacji dokonać musimy z wyprzedzeniem, ale jeśli szukacie wyjątkowego miejsca, to do Senses z pewnością warto się wybrać.
Pańska 85
Ach, ten makaron! Nie ma zdjęcia na Instagramie Pańskiej, na którym ta azjatycka "pasta fresca" prezentowała by się źle. Na kuchnię restauracji składają się potrawy z trzech regionów Chin, doprawiane na bieżąco świeżymi ziołami i przyprawami. Spróbujemy tu także przygotowywanego niemal “w locie” makaronu. W menu znajdziemy także sporo dań z tofu, kilka egzotycznych połączeń smakowych i niemało owoców morza.
Zorza
Drinki w Zorzy to jedna z mocniejszych stron menu lokalu. Zorza uraczyła nas w przeszłości szkocką whisky z infuzją z oliwy truflowej, w obecnym menu warto sięgnąć chociażby po wiśniowe Old - Fashioned.
Legal Cakes
Legalne ciasta to miejsce, gdzie szczególnie je się oczami, choć to co najważniejsze pozostaje dla oczu niewidoczne. Warto wpaść tu dla ciast i ciastek, które mają obniżoną zawartość kalorii, oraz więcej cenny składników, więc możemy jeść je (prawie) bez konsekwencji.
Melody
Gofry w lodach - tym banalnie prostym, choć nie oczywistym połączeniem Melody przyciągnęło spragnionych słodyczy klientów. połączenie gorącego ciasta ze zmrożonymi słodyczami jest po prostu fenomenalne. A do tego ciekawie wyglądające wafle fantastycznie prezentują się na zdjęciach.
The Alchemist Gastropub
W Alchemiku wypijemy wodę z kąpieli i będzie to jedna z lepszych rzeczy, jakiej próbowaliście. Oryginalny drink podawany jest w wanience, z gumową kaczuszką i przypominającą mydło pianką. Bathtime możemy wypić w dwie osoby za 58 zł lub w wersji gigant za 400 zł. Ten wariant polecamy raczej grupom.
Rico's Concept
Ten lokal polecamy nie tyle ze względu na jedzenie ile wystrój wnętrz. Jeśli zastanawiało was kiedyś, gdzie znaleźć w Warszawie restauracje z basenem w centrum miasta, to teraz już wiecie. Rico's to lokal z kuchnią z kilku regionów Chin, który powstał w dawnej łaźni miejskiej. Wewnątrz wciąż znajdziemy zabytkowe elementy przypominające o tym miejscu.
Rico’s Concept, czyli fontanny, basen i chińska restauracja w zabytkowej łaźni [WIDEO, ZDJĘCIA]
Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?